Kernbegrippen

Display doos

Ook wel toonbankdoos genoemd. Een doos waarin meerdere dezelfde producten zijn verpakt, maar waarvan de producten per stuk verkocht worden. De doos is ontworpen om open gepresenteerd te worden in het schap of op de toonbank.

Endload of endloading doosje

Een doosje in de vorm van een huls dat door de verpakkingsleverancier aan de lange zijde gelijmd is. De doos wordt door de kartonneermachine geopend en het product wordt zijwaarts of van boven in de doos gevuld. Kenmerkend is de kleine vulopening.

Formaatdeel (ook wel tool, matrijs of plooier genoemd)

Afhankelijk van het type machine is het nodig om te wisselen van formaatdelen wanneer er van doosformaat gewisseld wordt. Een formaatdeel kan bijvoorbeeld bestaan uit een stempel, een toolplaat en een magazijn. Het is echter ook mogelijk om een formaatdeel geschikt te maken voor meerdere formaten doosjes. Bovendien zijn er ook machines die helemaal geen formaatdeel nodig hebben om van doosformaat te wisselen.

Golfkarton

Golfkarton bestaat ten minste uit 2 lagen: 1 laag van vlak papier met een gegolfde laag papier erop, dat op het contactpunt met lijm aan de onderliggende laag papier is gelijmd.

Hoeksluiter

Een dekselsluitmachine voor (retail) doosjes in de vorm van een 90 graden hoek. Kenmerkend is de compactheid van de machine. Speciaal voor kleine ruimtes geschikt.

Intermitterende machine

Intermitterende machines starten en stoppen. De machinebeweging start en stopt, dit in tegenstelling tot een continue machine die voortdurend beweegt.

Karton

Karton is in feite heel dik papier. De grondstoffen en de fabricage zijn voor papier en karton hetzelfde. Van 16 g/m2tot en met een gramgewicht van 179 g/m2 spreken we van papier en vanaf 180 g/m2 noemen we het karton. Met karton kan zowel duplex karton of massief karton of golfkarton bedoeld worden.

Kliklok (kliklock)

Een type locking.

Locking

Een stansing in een ongevouwen doosje die het mogelijk maakt om een topload doosje automatisch te vormen (op te zetten) zonder lijm.

Opzetmachine

Een opzetmachine vormt vanuit een ongevouwen en gerild karton een doos. Dit kan met behulp van lijm of zonder lijm, met behulp van locken. Met opzetmachine kan zowel een dozenopzetmachine bedoeld worden voor het vormen van omdozen uit golfkarton als een opzetmachine voor het vormen van een retail doos.
Plano
Een gestanst en gerild stukje karton dat nog niet gevouwen of gelijmd is. Dit in tegenstelling tot een voorgelijmd doosje.

Rillijn

Een rillijn is een verzwakking aangebracht in het karton, waardoor het mogelijk wordt het karton op die rillijn te vouwen. Rillijnen zijn er in verschillende diktes, afhankelijk van de kartondikte en gewicht. De Rillijn dient een bepaalde verzwakking te hebben om het doosje goed te laten verwerken op de verpakkingsmachine. Van De Velde Systems – Schut beschikt over meetapparatuur om een rillijnverzwakking te kunnen meten.

Sleeve

Een sleeve is een huls die om een product gewikkeld of geschoven wordt.

Sleevemachine

Een sleevemachine wikkelt of schuift een huls om een product.

Sluitmachine of dozensluitmachine

Een sluitmachine, dekselsluitmachine of dozensluitmachine sluit het deksel van een doos met behulp van lijm of door een insteekklep in te steken. Bij omdozen uit golfkarton kan er sprake zijn van het sluiten met tape.

Sprinter locking

Een type stansing, ooit geïntroduceerd door Sprinter, die het mogelijk maakt een doos te vormen zonder gebruik te maken van lijm. Het kenmerkende van deze locking is dat er nauwelijks speling in de hoekverbinding zit.

Stempel

Het deel van het formaatdeel dat de doos door de toolplaat drukt.

Trekstrook of perforatie

Een verzwakking in de doos in de vorm van een gedeeltelijke snij-lijn met als doel de doos makkelijker te kunnen openen,

Toolplaat

Onderdeel van een Formaatdeel. De stempel drukt het plano doosje door de toolplaat.

Topload of toploading doosje

Een ongevouwen en nog niet gelijmd doosje dat met behulp van een dozenopzetmachine gevormd wordt tot een doosje met vast deksel. De grootste opening dient als vulopening.

Tray-opzetmachine

Een tray-opzetmachine vormt vanuit een ongevouwen en gerild karton een tray met behulp van lijm of zonder lijm met behulp van locken. Met opzetmachine kan zowel een tray-opzetmachine bedoeld worden voor het vormen van trays uit golfkarton als een opzetmachine voor het vormen van een tray uit duplex of dun golfkarton dat vervolgens van een flowpack voorzien wordt.

Wrap-around

Een wrap-around machine wikkelt de verpakking om het product. Dit in tegenstelling tot toploading, of endloading waarbij het product in de gevormde verpakking gevuld wordt.